Bułgarskie dania
Bałkany,  Bułgaria,  Bułgarskie dania

Bułgarskie dania – co warto spróbować podczas wakacji w Bułgarii?

Czas czytania: 2 minuty

Bułgarskie dania są przykładem kuchni Europy Wschodniej. Mają one wspólne cechy z innymi kuchniami bałkańskimi, a ze względu na czynniki geograficzne, takie jak warunki klimatyczne, bułgarskie tradycje kulinarne są zróżnicowane. W Bułgarii musisz być przygotowanym na syte jedzenie, ponieważ bułgarskie dania są smaczne, ale i niezwykle sycące i kaloryczne.

Bułgarskie dania, czyli co warto spróbować podczas wakacji w Bułgarii?

Bułgarska banica

To smaczna bułgarska przekąska, która jest serwowana główne rano. Ciasto filo wypełnia się farszem z jajek i sera. Następnie piecze się je w piekarniku, aż będzie gotowe w środku i chrupiące na zewnątrz.

Uwaga! Jeśli jesteś na diecie, przygotuj się na to, że liczba kalorii przekroczy Twoje możliwości! Banica jest bardzo kaloryczna i niezwykle pyszna.

Tarator

Tarator to rodzaj chłodnika, który  jest jednym z ulubionych potraw Bułgarów, szczególnie w miesiącach letnich. Zazwyczaj tarator podawany jest jako pierwsze danie, jednak może być również serwowane jako dodatek do głównego posiłku i mięs. Zazwyczaj przygotowuje się ją ze świeżych ogórków, orzechów włoskich, czosnku, bułgarskiego jogurtu, kopru, ziół i octu lub cytryny. Jest on niezwykle orzeźwiający i bardzo smaczny.

Meshana Skara

Meshana Skara, czyli po mieszany grill to przede wszystkim grillowane mięso! Bułgarzy uwielbiają mięso, więc jest to jedno z ulubionych bułgarskich dań. Jest to połączenie grillowanego mięsa w różnych formach i wersjach. Ogólnie rzecz biorąc, składa się z kebapche, kyufte, steków wieprzowych i szaszłyków z mięsa wieprzowego. To w zasadzie „crème de la crème” bułgarskiego jedzenia.

Polecany artykuł: Bułgaria atrakcje turystyczne

Bułgarskie dania – sarmi

Bułgarskie sarmi to liście kapusty lub winorośli, które są nadziewane smaczną mieszanką ryżu, przypraw i mięsa mielonego. Jest również opcja wegetariańska z ryżem i przyprawami. Zazwyczaj to smaczne danie serwowane jest jako przystawka i znajdzie się również na wigilijnym stole. Tego bułgarskiego specjału nie można przegapić i wszyscy muszą go spróbować.

Polecamy także:  Bałkany od kuchni: TOP 13 faktów, które warto znać przed podróżą na Bałkany

Sałatka szopska

Sałatka szopska to tradycyjna bułgarska sałatka, którą przygotowuje się z posiekanych ogórków, pomidorów, cebuli, papryki, świeżej pietruszki i startego białego sera – sirene. Co wyróżnia tę sałatkę? Bułgarski biały ser lub „sirene” jest tarty na wierzchu warzyw, nadając sałatce niepowtarzalny smak i sprawiając, że sałatka smakuje niesamowicie dobrze!

Bułgarskie dania Shkembe

Shkembe to bułgarska zupa z flaków, którą albo pokochasz albo znienawidzisz! Podobno pomaga leczyć kaca, jeśli zjesz ją po ciężkiej nocy. Zupa doprawiana jest czosnkiem, ostrą czerwoną papryką i octem. Może mile zaskoczyć swoim charakterystycznym zapachem i smakiem.

Kiselo mlyako

Kiselo mlyako jest powszechnie podawane w połączeniu z typowymi bułgarskimi posiłkami. Jest to jeden z najlepszych dostępnych rodzajów jogurtów ze względu na dwa rodzaje bakterii, które są doskonałymi bakteriami probiotycznymi. Utrzymują one nasze jelita w zdrowiu. Można go również spożywać bezpośrednio, z owocami lub jako dodatek do taratora. Jogurt ten jest niezwykle odżywczy i smaczny.

Bułgarska musaka

Z pewnością próbowałeś lub słyszałeś o greckiej wersji musaki. Główną różnicą między bułgarską i grecką musaką jest to, że bułgarska wersja jest przygotowywana z ziemniaków. Zawiera ona również mielone mięso, jajka, cebulę, przyprawy oraz mleko i jogurt, które nadają jej charakterystyczny smak.

Polecany artykuł: Sofia Bułgaria atrakcje, zwiedzanie