Bułgarskie dania – co warto spróbować podczas wakacji w Bułgarii?
Bułgarskie dania są przykładem kuchni Europy Wschodniej. Mają one wspólne cechy z innymi kuchniami bałkańskimi, a ze względu na czynniki geograficzne, takie jak warunki klimatyczne, bułgarskie tradycje kulinarne są zróżnicowane. W Bułgarii musisz być przygotowanym na syte jedzenie, ponieważ bułgarskie dania są smaczne, ale i niezwykle sycące i kaloryczne.
Spis treści:
Bułgarskie dania, czyli co warto spróbować podczas wakacji w Bułgarii?
Bułgarska banica
To smaczna bułgarska przekąska, która jest serwowana główne rano. Ciasto filo wypełnia się farszem z jajek i sera. Następnie piecze się je w piekarniku, aż będzie gotowe w środku i chrupiące na zewnątrz.
Uwaga! Jeśli jesteś na diecie, przygotuj się na to, że liczba kalorii przekroczy Twoje możliwości! Banica jest bardzo kaloryczna i niezwykle pyszna.
Tarator
Tarator to rodzaj chłodnika, który jest jednym z ulubionych potraw Bułgarów, szczególnie w miesiącach letnich. Zazwyczaj tarator podawany jest jako pierwsze danie, jednak może być również serwowane jako dodatek do głównego posiłku i mięs. Zazwyczaj przygotowuje się ją ze świeżych ogórków, orzechów włoskich, czosnku, bułgarskiego jogurtu, kopru, ziół i octu lub cytryny. Jest on niezwykle orzeźwiający i bardzo smaczny.
Meshana Skara
Meshana Skara, czyli po mieszany grill to przede wszystkim grillowane mięso! Bułgarzy uwielbiają mięso, więc jest to jedno z ulubionych bułgarskich dań. Jest to połączenie grillowanego mięsa w różnych formach i wersjach. Ogólnie rzecz biorąc, składa się z kebapche, kyufte, steków wieprzowych i szaszłyków z mięsa wieprzowego. To w zasadzie “crème de la crème” bułgarskiego jedzenia.
Polecany artykuł: Bułgaria atrakcje turystyczne
Bułgarskie dania – sarmi
Bułgarskie sarmi to liście kapusty lub winorośli, które są nadziewane smaczną mieszanką ryżu, przypraw i mięsa mielonego. Jest również opcja wegetariańska z ryżem i przyprawami. Zazwyczaj to smaczne danie serwowane jest jako przystawka i znajdzie się również na wigilijnym stole. Tego bułgarskiego specjału nie można przegapić i wszyscy muszą go spróbować.
Sałatka szopska
Sałatka szopska to tradycyjna bułgarska sałatka, którą przygotowuje się z posiekanych ogórków, pomidorów, cebuli, papryki, świeżej pietruszki i startego białego sera – sirene. Co wyróżnia tę sałatkę? Bułgarski biały ser lub “sirene” jest tarty na wierzchu warzyw, nadając sałatce niepowtarzalny smak i sprawiając, że sałatka smakuje niesamowicie dobrze!
Bułgarskie dania Shkembe
Shkembe to bułgarska zupa z flaków, którą albo pokochasz albo znienawidzisz! Podobno pomaga leczyć kaca, jeśli zjesz ją po ciężkiej nocy. Zupa doprawiana jest czosnkiem, ostrą czerwoną papryką i octem. Może mile zaskoczyć swoim charakterystycznym zapachem i smakiem.
Kiselo mlyako
Kiselo mlyako jest powszechnie podawane w połączeniu z typowymi bułgarskimi posiłkami. Jest to jeden z najlepszych dostępnych rodzajów jogurtów ze względu na dwa rodzaje bakterii, które są doskonałymi bakteriami probiotycznymi. Utrzymują one nasze jelita w zdrowiu. Można go również spożywać bezpośrednio, z owocami lub jako dodatek do taratora. Jogurt ten jest niezwykle odżywczy i smaczny.
Bułgarska musaka
Z pewnością próbowałeś lub słyszałeś o greckiej wersji musaki. Główną różnicą między bułgarską i grecką musaką jest to, że bułgarska wersja jest przygotowywana z ziemniaków. Zawiera ona również mielone mięso, jajka, cebulę, przyprawy oraz mleko i jogurt, które nadają jej charakterystyczny smak.
Polecany artykuł: Sofia Bułgaria atrakcje, zwiedzanie